Konvovové dojení

30.9.2019

Dojení krav, ale i koz a ovcí se od počátku chovu těchto zvířat provádělo ručně do díží, tykví, nebo měchů. I při prvních pokusech se strojním dojení mléka se od počátku počítalo s tím, že dojicí stroj bude dojit do konve umístěné v těsné blízkosti zvířete u stání. Tak vzniklo konvové dojení, které se později vyvinulo v dojení do potrubí a dojírny.

Konvové dojení má mnoho výhod a samozřejmě i nevýhod. Každý kdo začíná s chovem dojnic, nebo koz je postaven před otázku, jak je bude dojit. Pokud začíná s malým počtem kusů, je volba asi reálně jediná.

Konvové dojení

Sestavy pro konvové dojeníKlasická sestava pro konvové dojení (provedení se liší výrobce od výrobce v podstatě jen v detailech) je

  • zdroj podtlaku, to je většinou rotační lamelová vývěva
  • vzdušník, který pomáhá udržet stabilitu podtlaku
  • regulační ventil, pro zabezpečení maximální výšky podtlaku
  • vlastní konev s víkem
  • pulzátor
  • dojicí stroj

Nejjednodušší pro začátečníka je koupit si tuto sestavu pro dojení na vozíku. Dostanete vše namontované na malém podvozku. S vozíkem přijedete do stáje, zapnete jej do zásuvky a vše potřebné se rozeběhne a můžete dojit.

Druhá varianta je, že ve strojovně se namontuje vývěva a do stáje ke kravám se přivede potrubím podtlak a konev s dojicím strojem se připojí hadicí na ventil na podtlakovém potrubí.

Každé řešení má svoje výhody a nevýhody a je potřeba si vše připravit dle podmínek chovatele. 

Plusy:

  • Velmi nízká pořizovací cena.
  • Nízké provozní náklady.
  • Jednoduchá obsluha.
  • Dostatečná kvalita dojení.

Mínusy:

  • Nedají se využít různé automatizační prvky, (snímání dojicích strojů, měření mléka apod.). 
  • Relativně těžká práce při vylévání a přenášení konví.
  • Pomalý proces výměny dojicího stroje mezi kravami.
  • Vysokoužitkové dojnice nadojí dvacetilitrovou konev při jednom dojení dvakrát a je potřeba hlídat předojení konve. To je poměrně velký problém, protože při přeplnění konve může dojít i k průniku mléka do podtlakového systému a k poškození vývěvy. Stejný problém nastane, pokud neklidné zvíře konev převrhne. Zde je určitou výhodou používání plastových průhledných konví kde vidíme hladinu mléka. Klasická nerezová konev se zase lépe myje a je odolnější na náraz.
  • Trvalá přítomnosti obsluhy během dojení.

 

Autor: Jiří Kamír